Ennen vanhaan oli automatkailu uutta ja ihmeellistä Suomessa. Kerronta ja kieliasu joukkotiedotusvälineissä sekä lehdistössä ajan henkeä mukailevasti oli perin ylevää.
Jossain määrin riitti kuvaus missä ollaan tai mitä kuvassa näkyy. Ajoneuvo ja ihmiset olivat usein maiseman ja destinaation ohella pääroolissa. Aikansa matkaselfieitä - totta vie.
Petsamo, Liinahamari -postikortti, Lapin maakuntamuseo |
Lehdissä teksti oli vallan ylevää, ja sen ajan hengessä yksilöllistäviä sekä ainutlaatuisia sanoja, sanamuotoja tahi ilmaisumuotoja käytettiin viljalti.
"Keski-Suomen lääni ja maakunta sijaitsevat liikenteellisesti verrattain edullisesti: maamme huomattavimpiin kuuluva liikenneväylä, valtatie numero neljä kulkee alueen halki. Keski-Suomi tarjoaa matkailijalle hyvin monipuoliset lomanviettomahdollisuudet. Valittavana on matkailukohteita jokaista makusuuntaa varten."
(Unto Palmikoski, Keski-Suomi autoilijan lomakohteena, Me, auto ja liikenne, huhtikuu 1965)
Maatilamajoituspaikkoja, huoltoasemia ja motelleja käytettiin vilkkaasti. Kotimaanmatkailu alkoi autojen lisääntymisen johdosta kukoistaa 1950-luvulla.
"Motelli näet on sellainen kortteeri, että auton voi ajaa sen oven eteen tai ainakin nurkan taa, valmistaa itse ruokansa tai syödä eväät sellaisenaan. Ja matkailijan olo on mahdollisimman vapaa, sillä esim. pukuun nähden ei ole muuta kuin säädyllisyyden vaatimus."
(Veikko Eronen, Aitat ja vieraskamarit motelli-käyttöön, Maaseudun Autolehti, 2/1959)
"Motellin alkuperäinen idea majoituslaitoksena ilmenee jo siitä, että hotelli sanan alkukirjain on vaihdettu h:sta m:ksi. Tämä kirjain sisällyttää näinollen majoitukseen myös auton tai muun moottorikulkuneuvon."
(Moottoriviesti 11/1971)
Moottoriviesti 11/1971 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti