Hyvinvointi-sanan merkityksiä synonyymit.fi-sivuston mukaan ovat: etu, hyöty, mukavuus, iloinen, onnellisuus, terveys, kukoistus.
Voiko road trip olla hyvinvointimatka? Sisältyykö automatkaan ihanuutta ja autuutta?
Aurinko, pakkaspäivä ja tie vie |
Hiljan eli vuoden 2023 alussa St1-ketju kehitti käsitteen tiehyvinvointi, tuoden hiihtomahdollisuuden ajoreitin varrelle tietyille taukopaikoille.
"St1:n asemaverkostoon kuuluvilla Shell Siilinjärvi-, Shell Äänekoski Hirvaskangas- ja Shell Kempele Zeppelin -asemilla on tehty asemien yhteyteen hiihtoladut, joiden ylläpidosta vastaavat paikalliset hiihtoseurat. Ideana on tukea erityisesti autoilijoiden tiehyvinvointia tarjoamalla tielläliikkujille virkistäytymismahdollisuuksia auton tankkauksen ja kahvitauon ohella. St1:n Ladulle tieltä -tempauksessa ovat mukana Suomen Hiihtoliitto sekä Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry."
Tiehyvinvointia St1:n tapaan (kuva St1) |
Itse ajaminen voi olla rauhoittavaa, ja maisemat kauniita. Silmä ja sielu lepäävät, kuten sanonta kuuluu.
Onko sillä edes väliä missä ollaan, kun suomalainen maisema sykähdyttää? (Taitaa olla kyllä Pirkkalassa Rajamäen silta) |
Tauko on koko kehon vapaa-aikaa, ja kuljettaja matkustajineen voi huilia. Toisaalta kuljettajankin täytyy hyvinvointinsa vuoksi tankata.
King Kebab Mäkelänkatu, Helsinki (salaatti kuljettajan hyvinvoinnin lisääjänä) |
Joskus voi ottaa aikaa itselle. Kun on aikaa, voi pysähtyä ja olla hetki vain rauhallisessa paikassa.
Moottoritien vierestä voi löytää keskiyöllä taukopaikan matkalla lentokentälle, ja samalla voi auton siivota vaikka roskista |
Historia kertoo, milloin Suomessa automatkailusta tuli varteenotettavaa hyvinvointimatkailua.
"1970- ja 1980-luvuilla matkailu uudistuin yhä näkyvämmin. Oli saatava entistä suurempia elämyksiä: kylpylöitä, laskettelurinteitä, ohjelmapalveluita, ylellisyyttä."
(Joutoretki, Jantso Jokelin & Touko Hujanen, Like Kustannus 2022)
Suomi on helppo matkailumaa (kuva Like Kustannus) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti