Destinaatiomatkaajat

lauantai 20. huhtikuuta 2024

Ford Mustang - ponin 60-vuotinen laukka

Ford Mustang. 

Kukapa ei ainakaan hiukan olisi haaveillut Mustangista. Kaikkihan sen kuitenkin tietävät.

Onnea 60-vuotiaalle.

Destinaatiokuski uudella Mustangilla vuonna 2003 matkalla kohti Ludingtonia, Michiganissa



















Historiassa on lukuisia muistoja virstanpylväistä, jotka nostivat ns. poniautoluokan (pony car) menestykseen. Ford Mustang on se klassikko, jota on tämän autoluokan synnystä kiittäminen. 

1970-luvun öljykriisi kuoppasi hetkellisesti ajatuksen näistä äänekkäistä, tehokkaista ja nopeista V8-polttomoottorisista urheiluautoista. Nyt ollaan tultu viimeiselle virstanpylväälle. Ford Mustang porskuttaa - ainakin vielä hetken.

Mustang on entistäkin kovemmassa kiitolaukassa.

"The Dark Horse is a car you quickly feel at base with, and one that enjoys being driven quickly." (Dark star, James Taylor, evo #314)

Ajaminen radalla (evo #314 artikkelissa Charlotte "Roval", Pohjois-Carolina) ja maantiellä kuuluvat hyvään artikkeliin. Kovassa vauhdissa radalla ja nautinnollisella road tripillä maantiellä saa esiin vivahteita, joita auto tarjoaa ajajalleen. Taas kuva ja teksti kertovat...enemmän.

Ford Mustang Dark Horse kiitolaukassa  (evo #314)



















Onko Bullitt-Mustang kaikkein tunnetuin yksilö - ja maineen kasvattaja?

www.mustangspecs.com/1968-ford-mustang/

1968 GT Mustang Fastback oli hyvis. 1968 Dodge Charger R/T oli pahis. Elokuvahistorian parhaaksikin kehuttu takaa-ajokohtaus on Bullitt-elokuvassa vuodelta 1968. Intensiivisen takaa-ajon alku tiivistää jännityksen ja yllätyksellisyyden. Frank Bullitt (McQueen) ajaa yhden jarrutuksen oikealle kääntyvässä risteyksessä lukkojarrutuksella pitkäksi. Peruutuksen ja ja takaa-ajon jatkon aitous on läsnä. Elokuva on ollut suuri menestys myös automerkille, Fordille. 

"The Bullitt Mustang driven by McQueen in the film became a character in its own right, so much so that Ford released a new version of the Bullitt Mustang in 2018, exactly 50 years after the film was released (1968)." Free Documentary: The Making Of Bullitt with Steve McQueen (silodrome.com)
"The Bullitt Mustang driven by McQueen in the film became a character in its own right, so much so that Ford released a new version of the Bullitt Mustang in 2018, exactly 50 years after the film was released (1968)." Free Documentary: The Making Of Bullitt with Steve McQueen (silodrome.com)

Pitkäksi (Bullitt), kuva Warner Bros.













Peruutus (Bullitt), kuva Warner Bros.




























Onhan James Bondinkin käyttämät automerkit nousseet vuosikymmenten saatossa kulttimaineeseen. Ja erikoismalleja on ollut. Niinhän Fordillekin kävi, että Bullittin 50-vuotismallin jälkeen tuotantoa jatkettiin, kun oli kysyntää.

Ford Mustang Bullitt vuosimallia 2020

"Bullitt-erikoismalli tehtiin alunperin kaksi vuotta sitten Steve McQueenin tähdittämän elokuvan 50-vuotisjuhlamalliksi. Tuotantoa päätettiin jatkaa ensimmäisen erän loppuunmyynnin jälkeen, ja autoja voi nyt taas tilata." (Hillityn näköinen hurjapää, Ragnar Mehisto, Tekniikan Maailma 15/2020)

Ford Mustangin synty on kuin markkinoinnin oppikirjasta. Aika, paikka, tuote ja kohderyhmä saivat perfect matchin - kuin sadussa.

"But only one gets that honor, the Ford Mustang. Here’s why: The Mustang, which was introduced at the New York World’s Fair on April 17, 1964, blew our proverbial socks off and introduced an entirely new class of car. We loved the long hood and short deck silhouette." 

Mustangin "isä" Lee Iacocca (Newsweek)

Mustang on maailmanlaajuinen brändi. Se on maailman eniten myydyin urheiluauto. 

FORD MUSTANG CONTINUES AS WORLD’S BEST-SELLING SPORTS CAR OVER THE LAST 10 YEARS COMBINED | Ford of Europe | Ford Media Center

Mustangin näkee siellä sun täällä, se näkyy tapahtumissa tai lapsen leikeissä.

Avo-Mustang odottamassa letkan liikkelle lähtöä Linna Cruisingissa
Ahveniston moottoriradan suolenkillä











hashtag

Kevättä odottava Mustang-valikoima Karonilla www.karon.fi

Lapsikin tietää Mustangin (ebay.com)

Pähkähullu Suomi vuodelta 1967
(Filmituotanto Spede Pasanen Oy)

"Kun punainen avomallinen Ford Mustang kaarsi 1960-luvulla Helsingissä Stockmannin kulmalle, päät kääntyivät. Kaikki tiesivät, kuka sieltä tulee. Elokuvamoguli Pertti "Spede" Pasanen hankki vuosimallin 1965 avoautonsa Yhdysvalloista. Menopeli oli Suomen ensimmäisiä Mustangeja." 

www.hs.fi/autot/art-2000002725127.html (lukumuurin takana)


"Tarinan mukaan Spede olisi halunnut auton rekisteritunnukseksi USA-1 auton alkuperämaan mukaan, mutta se ei Suomen valtiolle käynyt, elettiinhän kylmän sodan aikaa. Kylmän sodan aikana kaksi supervaltaa, Neuvostoliitto ja USA kilpailivat liittolaisineen keskenään eikä Suomessa haluttu auton rekisteritunnuksella osoittautua liian USA-mielisiksi."

www.motorauthority.com/news/1118826_history-of-the-ford-mustang-gt

www.motortrend.com/news/mump-0903-shelby-mustang-history/

Mustang Mach 1 | James Bond 007

mustang60 

#fordmustang60

#fordmustangsince1964

#bullitt

#mustangbullitt

#leeiacocca


hashtfordmustang60 hashtagmustangsince1964 hashtag

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...