Destinaatiomatkaajat

tiistai 26. joulukuuta 2023

Destinaatiomatkailua sarjakuvassa.

Sarjakuvamatkailua autolla. Matkatarinoita tai sivurooleja. Destinaatiomatkailu ja road tripin luonne tulevat huomioiduksi sarjakuvassakin.

Sarjakuva antaa mahdollisuuksia mielenkiintoisiin ja mielikuvituksellisiin tapahtumiin - myös autolla. Moni eurooppalainen (lue: belgialainen tai ranskalainen) sarjakuvapiirtäjä on tuonut lukuisia automerkkejä ja -malleja ruutuihin. 

Toiset piirtäjät tekevät tarkkaa jälkeä, toiset taas luovasti, mutta silti tunnistettavasti. On myös mielikuvituksellisia autoja, esimerkiksi Turbotraction tai Vaillante.

Franquinin piirtämissä Piko ja Fantasio -jaksoissa juuri tuo Turbotraction oli keskeinen osa tarinan kerrontaa, kuten myös Vaillante-tuotemerkki Jean Gratonilla Mic Vaillant -sarjakuvassa.

A Vaillante F1, designed by Michel Vaillant,
as drawn by Jean Graton

Itse asiassa on vaikeampi luetella sellaista eurooppalaista sarjakuvaa, jossa ei olisi autoa. Lyhyiden strippien jaksoissa on joskus koko tarina rakennettu auton ympärille.



Franquin: Turbotraction




Roban Vili & Bill -sarjakuvan nimessäkin on automalli - 2 CV ja kissa
























Aku Ankka amerikkalaisen sarjakuvan dynamona ajaa autolla, jonka rekisterinumeron 313. Mikä onkaan auton esikuva? Se taitaa olla American Bantam. 313 (auto) – Wikipedia 

Carl Barks: Flip Decision (1953) 












Auto esiintyy matkatarinoissa usein, sillähän mennään road movien (road cartoon) tapaan paikasta a paikkaan b.

Destinaatiomatkailu-sarjakuvaa Fournierin tapaan, Pikon ja Fantasion matkakumppanina on tässä Kuoleman lähettiläs -jaksossa Renault 5
Amerikassa autoseikkailusarjakuvat kehittyivät 1950-luvulla hot rod -kulttuurin ympärille.

Hot Rods and Racing Cars - toukokuu 1959

Siinä missä Bob de Moorin Barelli ajoi Alpine A310 -autolla, Tibetin Riku Oksa Porsche 911:llä.

Riku Oksa ja Porsche 911

Suomalaisessa sarjakuvassa luovimmin autoilee Pertti Jarla. Fingerporissa Heimo Vesalla on oma automerkkikin, Stalin 1200. Stalin 1200 Kombi (pienoismallit.net)


Oikeitakin malleja ja merkkejä näkyy Fingerporin stripeissä.


#sarjakuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...