Destinaatiomatkaajat

sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Liikkeelle vai liikenteeseen?

Automatka alkaa aina alusta, niinhän se on. Mutta lähdetkö liikkeelle vai liikenteeseen?

"Liikenteessä olemisesta ja liikenteeseen lähtemisestä on tullut suosittu ilmaus. Ilmaus lähteä liikenteeseenolla liikenteessä on peräisin nuorisoslangista. Se on ilmeisesti alkuaan ollut tahallinen poikkeusmuoto, kielivitsi. Kaikki vitsit eivät kuitenkaan avaudu, ja ajan mittaanhan ne voivat muutenkin laimeta. Siksi joitakuita puhe liikenteeseen lähtemisestä ärsyttää suunnattomasti, ja joillekuille se on täysin asiallinen ilmaus." 

Almeralla liikkeelle vai liikenteeseen?






  






Tien päälle -ilmaisu on usein käytössä silloin, kun ajoneuvo jää jonkin vian tai muun syyn takia paikoilleen - siis tien päälle. 

Tien päällä - se vasta onkin sanonta.

"Riski synnyttää tien päällä alkaa kasvaa, kun sairaalaan on enemmän kuin 35 kilometriä." www.hyvaterveys.fi/artikkeli/vanhemmuus/vauva-ja-taapero/tien-paalle-syntyneet

Tiellä vai tien päällä - tai tässä kai myös kiskoilla...

Englanniksi asia on helppo ymmärtää, on the road on tien päällä olemista enemmän kuin meillä suomeksi.

"Sal Paradise, a young innocent, joins his hero, the mystical traveller Dean Moriarty, on a breathless, exuberant ride back and forth across the United States." (Jack Kerouac: On the Road)

"As he roams the US, Mexico, Morocco, Paris and London, Kerouac records, in prose of pure poetry, life on the road." (Jack Kerouac: Lonesome Traveller)

Jack Kerouac: On the Road (Penguin Books)


Ajossa tai ajamassa lienee näköjään enemmän "ratsastustermi",  on a ride. Kun mennään täydellä lastilla, on termi taksareilta lainattu eli poka päällä. Tien päällä Ewan McGregor (Long Way Round) on TV-dokumenttisarja. Tien päällä Ewan McGregor – Wikipedia

Ei kaupallisesti YLE on lähtenyt myös tien päälle.

"Puoli seitsemän ja Yle Olohuone tien päälle Ouluun, Tampereelle ja Lahteen."

Mikko Kekäläinen, Susani Mahadura ja Susanna Laine nähdään Ylen Pointti-tapahtumissa Oulussa, Tampereella ja Lahdessa
(
Kuva: Kati Tavilampi / Jyrki Valkama Yle)

Kaupallisesti esim. Kivikylän Kotipalvaamo Oy on myös tien päällä.


Mitä termiä Destinaatiokuski käyttää? Tien päälle, tien päällä. On vaan niin luontevaa, kun ulkomaillakin sanotaan oltavan niin. Ja jos kalusto hyytyy matkalla, jää se tien päälle.

Joskus vaan kalusto hyytyy - tien päälle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...