Destinaatiomatkaajat

lauantai 17. elokuuta 2024

Hämeenlinnan historialliset kilvanajot - Historic Grand Race.

Historiallinen areena: Ahveniston moottorirata. Historiallinen kilpailu: Historic Grand Race. Radan ja kilpailun yhdiste on toiminut Hämeenlinnassa odotettuna destinaatiomatkailun kohteena jo vuosikymmeniä.

"Tästä se alkoi – HRF:n ensimmäinen Historic Race Meeting. Syyskuussa vuonna 1991 startattiin HRF:n ensimmäiseen Historic Race Meetingiin, josta Historic Grand Race on saanut alkunsa. Tapahtuman nimi on vaihtunut kahdesti – ensin Historic Race Meetingistä, Historic Grand Prixiin ja loputa Historic Grand Raceen, mutta sen asema kauden pääkilpailuna ja suurimpana kisatapahtumana harrasteajoneuvo-parkkeineen on pysynyt."

"Vuonna 1990 perustetun Historic Race Finland ry:n tehtävänä on vaalia historiallisten kilpa-autojen harrastusta sekä järjestää historiallisten autojen asfalttiratakilpailuja. HRF:n toiminta käynnistyi 90-luvun alkuvuosina kerhokilpailujen merkeissä ja varsin nopeasti mukaan tulivat myös kansalliset kalenterikilpailut. Nykyisin HRF näyttelee varsin merkittävää osaa suomalaisessa rata-autoilussa. Se järjestää yhteistyössä paikallisten autourheiluseurojen kanssa Suomen eri moottoriradoilla vuosittain neljä kilpailuviikonloppua – kahdeksan osakilpailua – käsittävän ratasarjan, johon ilmoittautuu vuosittain pitkälti yli 200 kilpailijaa. Viime vuosina on sarjan päätapahtumaan, Historic Grand Raceen Hämeenlinnan Ahvenistolla, osallistunut yli 170 kilpailijaa. Tämä tekee siitä yhden maamme suurimmista rata-autoilutapahtumista. HRF ry:n jäsenmäärä on yli 500, mikä tekee siitä myös erään Suomen suurimmista yksittäisistä autourheiluseuroista."

Destinaatiokuski seuraa katse valppaana vuoden 2024
Historic Grand Racea Ahvenistonharjulla



Kun on kuullut kerran Saabin kaksitahtimoottorin
korkean veisun, kuulee sen vaikka tästä kuvastakin














 


















Historialliset kilvanajot ovat olleet suosittuja siksi, että tunnelma on ollut Historic Grand Racen varikolla ja katsomossa tunnelmallinen sekä leppoisa - niin kuin silloin ennen...

Fiilistelyä on riittänyt eri medioissa.

Pertti Jarla kävi ja näki sekä koki - Ahveniston fiiliksen (Hämeen Sanomat 21.8.2013)



Pertti Jarla kiitti maanantaina stripillä Hesariin viikonlopun vierailustaan Historic Grand Racessa vuonna 2013.
(Fingerpori, maanantai 19.8.2013 Helsingin Sanomat, Copyright Pertti Jarla)

Ahveniston moottoriradan juhlavuonna Historic Grand Race oli omiaan muistelemaan menneitä.

"50-vuotias Ahveniston moottorirata antaa puitteet ajajille ja mekaanikoille ajoharjoitteluun, kaluston testaamiseen ja kilpailemiseen ollen lisäksi moottoriurheilu- ja ajoneuvoharrastustoiminnan kokemusrikas tapahtumapaikka. Radan avajaiskilpailuun osallistunut 1966 Apal-monoposto nähtiin tämänkin vuoden Grand Racen aika-ajoissa, mutta kilpailulähdöt jäivät väliin kannen tulpan kierteiden petettyä."

Apal-monoposto (Historic Race Finland ry)

"Radan juhlavuoden kunniaksi paikalle on kutsuttu kunniavieraiksi Ahvenistolla vuonna 1967 kilpailleita ja järjestelyihin osallistuneita sekä radan alkuaikojen kilpakalustoa. Kunniavieraat osallistuvat Ahvenisto 50 vuotta -paraatiin klassikko- ja kilpa-autojen kyydissä sekä osa kilpurin ratissa."
Historic Grand Race 2017 (historicrace.fi)

Vuoden 2021 kilpailusta: "Historic-väen kauden kohokohtana tunnettu kisa on toiminut perinteisesti myös eräänlaisena Suomi-Ruotsi-maaotteluna, ja tänäkin vuonna paikalle oli saatu muutamia ruotsalaiskuskeja. Autoja riitti radalla ylipäätään sen verran reilusti, että Historic Grand Race on noussut Suomen suurimmaksi rata-autoilutapahtumaksi."

"Kakstahtareiden" kilpalaulantaa nykyisinkin tutun Gulf-taulun luona
(Historic Grand Race 2019)

Silmäkarkkia on myös varikon lisäksi katsomossa. Ahvenistonharjun katsomon ylätasanne on varattu perinteisesti 30-vuotiaiden ja vanhempien klassikkoajoneuvojen nk. harrasteajoneuvoparkiksi.

Isuzu Bellett vuonna 2022

Sulassa sovussa vuonna 2024

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...