Destinaatiomatkaajat

lauantai 19. lokakuuta 2024

Tienvarsiruokaa.

Tien päällä oleminen nälättää. Mikäpä muu auttaa kuin tienvarsi-gourmet. Ennen kun päätiet halkoivat kyliä, kauppaloita ja kaupunkeja, sitä osui herkemmin ihan ruokaravintolaankin. 

Toisaalta ihan nakkikioskitasoa ei nykyisten pääteiden varsilla olekaan - on konseptihuoltamoista ketjuruokaloihin. Joukkoon mahtuu yksittäisiä syömästoppejankin. Nykyisin on paljon pop-up-tyyppisiä vaihtoehtojakin, ja joskus ne yllättävät nälkäisen kulkijan. 

Pop-up-kohtaaminen Tervakoskella
                                                                                                                             










Autoileva kansa on saanut vatsansa täyteen heti kun liikkuminen on motorisoitunut. Amerikasta tulee diner-perinne, joka alkoi jo hevosliikkumisen aikakaudella. Ja silloin palveltiin ns. jalkakäytävän reuna -ajatuksella (kerbside).

"The first such establishment opened in 1872 in Providence, Rhode Island - a "night lunch wagon" to serve those who worked and played long after the restaurants had shut at 20:00. Its mix of open-all-hours eating and cheap, homemade food proved a hit, and the formula has been repeated ever since.Today the diner occupies a place in the American heartland."

Amerikkalainen nuoriso- ja cruising-kulttuuri on tehnyt hampurilaisravintolat tunnetuiksi ympäri maailman. Niinpä maailmanvalloitus on tehnyt niistä glokaalin ilmiön jokaiseen maanosaan.

Kuulun niihin, jotka ovat ammentaneet diner-kulttuuria
American Graffiti -elokuvasta (Svengijengi ´62, Lucasfilm Ltd. 1973)

Amerikkalainen drive-in-kulttuuri teki helpoksi syömisen - sen pystyi tekemään autosta käsin. Serviisi pelasi, ja syömähommelin pystyi tekemään nousematta autosta. American Graffiti -elokuvan oheen julkaistiin soundtrack, jossa rullaluisteleva tarjoilija penetroi toimintamallin laajaan tietoisuuteen.

American Graffiti -soundtrack (A Universal Music Company 1973)

Joskus ihan läheltä löytyy ruokaa destinaatiokohteenakin. Ennen Destinaatiokuski tuli käyneeksi jälkikasvun kanssa Parolannummen sotilaskodissa - kustannustehokas paikka, joskus ympäristössä saattoi bongata panssarivaunujakin.

Mikä sotku!

Tienvarsiruokapaikkoihin voisi laskea kauppakeskustenkin tarjoomat, sillä tien viedessä vierestä, voihan niihinkin mennä murkinoimaan.

Itiksen KFC

No mitäpä Euroopassa tarjottiin nousevalle liikennekultturille ja autoilevalle kansanosalle? Michelin teki tunnetuksi listaukset motoristeille oppain. Michelin Guide on käsite. Perusidea oli myös syömispaikkojen ja ravintoloiden rätinki, pääosassa Michelin-tähdet.

The first Michelin Guide, published in 1900 (Michelin)

"In 1900, there were fewer than 3,000 cars on the roads of France. To increase the demand for cars and, accordingly, car tyres, the car tyre manufacturers and brothers Édouard and André Michelin published a guide for French motorists, the Guide Michelin (Michelin Guide). Nearly 35,000 copies of this first, free edition were distributed. It provided information to motorists such as maps, tyre repair and replacement instructions, car mechanics listings, hotels, and petrol stations throughout France."

Some-aikakaudella on tullut tavaksi kertoa missä ja mitä on syömässä. Ravintola-annosten kuvia on ihmisten some-kanavissa yllin kyllin. On tullut tavaksi tehdä jopa kaupallista yhteistyötä some-julkkisten taholta. 

Destinaatiokuskin matkasisällössä korostuu myös se, mitä kuvun alle viedään. Kun Destinaatiokuski lähtee matkalle, on kohde, brändi ja matkakokemus keskiössä. Ajetaan autolla, käytetään autoilun ja automatkailun palveluita. Ne näkyvät sisällössä ja tekemisessä.

Kunnon(?) aamupala kitusiin McDonald´s Norrtäljessa - tiimi reittaa aamunavauksen
  
Mierolan tiellä 9.8.2024

Mierolan Silta-Cafen pannari
                                                          
"Ajamisen lomassa on tauko paikalla. Mitäpä sitä tekisi? No, jospa kävisi Mierolan Silta-Cafessa pannarilla.
Destinaatiokuskin rating: tasalaatuinen koostumus ja mainio pehmeys viekottelevat. Makeilla lisukkeilla syntyy kahvitaukoon raukeutta. Jatkoon."

Biltema Hyvinkää ja lihapulla-annos 10.10.2024

"Lounasta tekisi mieli. Mainonta on kertonut Bilteman olevan myös ruokailevan autoilijan puolella. Sinne siis.
Hyvinkää sattui kohdalle.
Sain paremman tarjouksen kuin seinältä. Seinä tarjosi seitsemän lihapullaa 4,50 € ja lisäeurolla viisi lisää. Tietenkin isompi annos!
Ja kahvin otin noin vaan. Siihenkin sain tarjouksen, kahvi ja kanelipulla aterian kera - koko setti 6,00 €.
Lihapulla-annoksen makurefrenssimielikuva oli tietenkin Ikeasta.
Lihapullat olivat pieniä ja pehmeäseoksisia. Varsinaisesti maku ei ollut aivan pielessä, fiilikseen vaikutti enemmän. Tottumiskysymys.
Pullakaffe oli erinomainen makukokemus.
Kanelipulla tuoreempi kuin Ikeassa.
Ruoka vain pilkunälkään, Ikea täyttävämpää.
Pullakokemukselle pisteet Biltemaan.
Isompana annoksena lihapulla-annos juuri ja juuri jatkoon."

Joskus vaan näkee hauskoja hetkiä ja tilanteita. Ulkoilmaa ja eväitä. Siinä on jotain niin luonnollista.

Korona-ajan pikaruoka-alusta kahvikuularallissa 9.5.2020 #carsntakeawaycoffee


Lähteitä:






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...