Destinaatiomatkaajat

maanantai 23. tammikuuta 2023

Dokumentaarinen road trip - kertomus tien päältä.

Jokainen matka voi olla tarinan arvoinen, mutta dokumentaarinen road trip kuvaa jotain tiettyä ajassa ja paikassa tapahtuvaa siirtymää. Se voi olla pitkä tai lyhyt. Erityiseksi se muuttuu, jos se on seikkailu, lomamatka tai päähänpistosta saatu tavoitteellinen urakka, mitä vain.

Se, että tehdään oikein sarjaohjelma, jossa sattuu ja tapahtuu - on parhaimmillaan viihteellistä ja koukuttavaa seurattavaa.

Mainonnassa tai kaupallisessa kerronnassa voidaan tehdä usein kuvitteellista tai fiktiivistä tarinaa matkasta ja kohteesta. Tai luovalla tekemisellä sellaiseksi tehty aineisto muodostuu.

"In the 20th century, movement came to mean cars, especially as the end of the Second World War and the beginning of the 1950s came around, at which time President Eisenhower, “inspired by the awesome system of roads he saw in Germany,” authorized the construction of a national highway system, the replacement for storied but non-comprehensive interstate roads like Route 66." www.openculture.com/2019/09/a-brief-history-of-the-great-american-road-trip.html
 
Destinaatiokuski kaupallisen kerronnan parissa Haltialan tilan
lähellä. Kokonaisuudesta muodostui road trip experience
.

"There’s never been a better time to explore our own backyard. And when it comes to picturesque destinations that are off the beaten track, we’re truly spoilt for choice. Whether it’s a secluded beach, breathtaking desert landscape, hidden waterfall or lofty mountain range abundant with wildlife – there’s something for every type of adventurer." 

Loistava ja kannustava kaupallinen esimerkki on Australian Mitsubishin road trip -ohjeistus vahventamassa maastokelpoista automallia ja brändiä.

www.mitsubishi-motors.com.au/australias-secrwwwet-road-trip-hotspots.html

Eräänlainen road trip -hybridi on esimerkiksi Top Gear -ohjelma. Ja ne tuotantokaudet, joissa varsinkin mentiin Jeremy Clarksonin tahtiin. Rakennettiin erilaisia vempeleitä tai ajettiin erilaisilla kulkineilla paikasta a paikkaan b. 

BBC: Top Gear Africa Special https://youtu.be/qqQzU-q8S2o

Jos Top Gearissa on huumoria mukana, on Tiimi Bachsatdilla sitä pohjoismaisella twistilla.

"Norjalaiskoomikkopari, Tiimi Bachstad, matkustaa mopoautolla halki Suomen. Matka alkaa Turusta ja päättyy Norjan Kirkkoniemeen." Mopoautolla halki Suomen | Yle Areena

Kaksikon kulkupelinä oli mopoautot, jotka oli tietysti stailattu Suomen maisemaan sopiviksi. 
Kuva: Team Bachstad / NRK


                          Eläminen tien päällä ja pitkä kulkeminen on aina kiinnostavaa. Tätä kirjoitettaessa nivalalainen kaksikko on sananmukaisesti matkalla. Matkalla Afrikkaan. Pienellä pakettiautolla.

Riku Ylimäki ja Matias Päivärinta matkaavat kohti Afrikkaa.
Kuva Riku Ylimäki.
www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4ed4db16-ed2b-4a27-9034-7232b340017b

TV1:llä alkaa 12.3.2023 pakettiautoasumistarina, Areenassa jo 6.3.2023. Aino Huilaja on todennut, että elämä oli hyvää, mutta työ oli aina mielessä. Irtiotto kaikesta arjessa johti hienoon tarinaan - tie vie. Ja paku.

"Aino Huilaja juontaa Ylen tulevaa Van Life – Elämäni roadtrip -sarjaa, joka alkaa vuoden 2023 maaliskuussa. Dokumentaarisessa sarjassa seurataan uutisankkurina tutuksi tulleen toimittaja-kirjailija Aino Huilajan arkea ja matkantekoa pakettiautossa." 

Aino Huilaja. Kuva Kainuun Sanomien artikkelista.
"Kun päätös oli tehty, kaikki muu oli yllättävän helppoa: auton hankkiminen ja rakentaminen ja asuntosäädöt." (Aino Huilaja)

Maanosat ovat kiehtovia. Australia on iso ja ainoa asuttu maanosa, joka sijaitsee kokonaan eteläisellä pallonpuoliskolla. Hakusanoilla löytyy netistä kaikkea mukavaa. Tässä näyte hakusanoilla documentary road trip ja hakukoneena Bing.

Australia pomppaa esiin Bingissä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...