Destinaatiomatkaajat

lauantai 7. tammikuuta 2023

Road movie - päästäkö destinaatioon vai ei?

Road movie - mitä se on oikeastaan? Se on fiktiota. Se on viihdettä. Suomeksi ei käännetä: tie-elokuva. On vaan road movie. Road movien elementtejä on dokumenteissakin käytössä: ajetaan jotain reittejä destinaatioon ja kerrotaan mitä tapahtuu pisteiden a ja b välillä. 


Road movie on elokuvalajityyppi, jossa päähenkilöt lähtevät kotoa road tripille -  mikä tyypillisesti muuttaa näkökulmaa heidän jokapäiväisestä elämästään. Road-elokuva – Wikipedia

Yleensä lähdetään autolla, kun mukana on kööri juonenkulun kannalta keskeisiä hahmoja. Mutta kaikkien tie vie -elokuvien (itse kääntäisin road movien näin...) äiti ja isä on Easy Rider (suomeksi Matkalla). Wikipedia kääntää nimen Helppo ratsastaja...). Easy Rider – matkalla – Wikipedia

Copyright: Raybert Productions ja Columbia.
Easy Rider on kulttimaineessa.
Myös siksi, että oman aikansa kuvauksena sen rikollisuus ei tunnu kuin viihteeltä. Inhimillistää pahuutta ja rikollisuutta. Kokonaisuus luo road movielle ja road tripille kultaiset kehykset.


Hyvä ja paha ajavat usein toisiaan takaa. Elokuva-genressä tie vie -lajityyppi on viihdettä, jossa arki kohtaa jopa kauheuksia - yllätyksiä ainakin. Ja arjenvastaista toimintaa tapahtuu usein viljaltikin juonenkehittelyssä. Yksi koukuttava piirre näillä elokuvilla on ihan kuin todellisuudessakin. Et tiedä mitä seuraavan maili- tai kilometritolpan jälkeen on tuleva.

Duel - Kauhun kilometrit on Steven Spielbergin varhaistyö vuodelta 1971, alun perin televisioon tehty jännityselokuva, jossa kuvataan maantieraivoa. Kauhun kilometrit – Wikipedia

Copyright: Universal Pictures.
Yksi parhaista. Niin aito ja kuitenkin fiktiivinen (jahtaajan osalta). Aitoutta tuo monikamerakuvaus eri kulmista samasta kohtauksesta. On saatu ikuistetuksi kauhun maileja toden teolla.

Voittaako hyvä Duelissa? Mikä on käänne Thelma ja Louise -elokuvan loppukohtauksessa?

"Elokuvassa seurataan kahden ystävyksen, Thelman ja Louisen, automatkaa läpi Yhdysvaltojen. Naiset lähtevät ajomatkalle Louisen vihreällä Ford Thunderbird -avoautolla.

Copyright: MGM.
Kun todellisuus muuttuu radikaalisti. Sen kuvaus on onnistunut Thelman ja Louisen kohdalla. Tulevaisuus on häilyvän ja ohuen langan varassa.
        
Usein juurikin tie vie -elokuvien trailereista saa vauhdikkaita ja mukaansatempaavia.  
https://youtu.be/2iBFmKlO4BY

Itse asiassa yllättävän monessa elokuvassa käytetään road movien ja road tripin tunnusomaisia jaksoja. Voisiko kuvitella James Bondia, jossa ei mentäisi kovaa autoilla tai  Bullittia ilman Chargerin ja Mustangin välistä takaa-ajoa?

Osaavatko vain amerikkalaiset road movie -genren?
Suomessa: Huviajelua ja komiikkaa. Esimerkkinä; Rumble. 
Hyötyajelua. Esimerkkinä; Katsastus.


Copyright: Silva Mysterium Oy.
Keski-ikäiset miehet tien päällä; hauskaa?


Copyright: Yleisradio.
Vakavasti otettavaa huumoria vanhenemisesta ja itsepäisyydestä.

Euroopassa: Mr. Bean lomailee ja Transporter.
Komiikka ja henkilöhahmo kantaa Mr. Beanin kohdalla. 
Copyright: Working Title Pictures ja Universal Pictures.
Tie vie: raiteilla, tiellä - junasta ja autoista polkupyörään.

Huumoria sankarin ja vaarallisen kuljetustehtävän ympärille - ja kaikki konnaleffa-genren kliseet - siitä on Frank Martin -hahmo tehty...


Muualla: Drive My Car on todenperäinen autoilukuvaus, jossa dialogien ja keskusteluiden kautta saa seurata arjen ja todellisuuden yllätyksellisestä kulkua. Todella kaukana tehosteista, väkivallasta, tiekohelluksesta ja räjähdyksistä. Pääosassa on oikeastaan Saab.




Copyright: Future Films.
Kuvassa näyttelijät Hidetoshi Nishijima, Toko Miura - ja Saab 900... 900... 

Tiet vievät. Niitä on elokuvamaailma täynnä.
Lajigenre on ajaton - ja ajamaton (sillä ideoita ja juonisisältöjä genreen kyllä riittää aina vaan). Tämä blogisisältö puoltaa väitettä.

#roadmovie #roadtrip #elokuva

#tievie #destinaatiomatkailu #destinaatio #destinaatiokuski #destinaatiobloggaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...