Destinaatiomatkaajat

torstai 12. syyskuuta 2024

Keimolanmäki - Keimolan moottoriradan historian havina destinaatiokohteena.

Legendaarisen Keimolan moottoriradan historia elää tänäkin päivänä - asuntoalueella. Keimolanmäki hengittää suomalaista autourheilukulttuuria. Radan aktiiviaikojen yhdisteitä on löydettävissä nimissä, kuvissa ja tiestön muodossa.

"Vantaa, silloinen Helsingin maalaiskunta, nousi maailmankartalle vuonna 1966 kilpa-autoilija Curt Lincolnin täyttäessä haaveensa moottoriradasta. Kotimaisten ja vierailevien ajajien hurjaa menoa seurattiin Keski-Euroopan tyyliin betonisesta valvontatornista, jonka suunnitteli Dag Englund. Tienoo hiljeni vuonna 1978, kun rata suljettiin. "

Ajolenkin kaarteessa syyskuussa 2024










            "Ajolenkki on uusi katu. Kadun molemmin puolin rakentuu uusi Keimolanmäen asuinalue. Katu sijoittuu rakentamattomaan metsämaastoon. Paikalla on ollut aikaisemmin moottorirata, jonka rakenteita löytyy vielä maastosta."  Ajolenkki välillä Keimolanmäenpuisto–Keimolanmäentie katusuunnitelmaselostus 59111 (vantaa.fi)

Vantaan katuhankkeet alueella vuonna 2024 ovat Ajolenkki, Saunalenkki ja Keimolanmäentien pohjoispää.

"Kadunnimiksi tulee esimerkiksi Ajolenkki, joka on vanhan radan osa, ja Saunalenkki, joka oli sen kaarteen nimi, jossa oli makkaramainos. Taloyhtiöitä on nimetty muun muassa Vantaan Maalisuoraksi ja Vantaan Circuitiksi."

www.fonecta.fi/kartat

Tornin edustalle asfalttiin on maalattu Keimolan 3 300 metriä pitkän radan malli ja ympäristössä on taideteoksina metallisia autonrenkaita. Jos ei tiedä mitään Keimolan historiasta, viisastuu nopeasti, kun käy lukemassa historiatauluja. Niitä on pystytetty valvontatornilta alkaen parin sadan metrin matkalle.

Alkuasuntojen tulevan talon seinää tulee koristamaan muisto ensimmäisestä suomalaisesta Formula 1 -kuljettajasta Leo ”Leksa” Kinnusesta, jonka mukaan myös Leksankuja on saanut nimensä. Hänen varhaisimpia ansioitaan oli mm. Keimolan moottoriradan avajaiskilpailussa 1966 V-luokan lähdön kolmas sija. 
Facebook - Keimolanmäki

Kimmo Penttinen www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000008327111.html

Facebook - Keimolanmäki

Keimolan torni silloin joskus (B. Möller, Museovirasto)

Keimolan torni syyskuussa 2024
Lincolninaukion pysäköintitalo syyskuussa 2024

Destinaatiokuskin rating: "Hauskaa oli ajaa urheiluautolla Keimolanmäen alueella ja osaltaan fiilistellä sekä kunnioittaa Keimolaa - olihan se vuotta vanhempana Ahvenistoa ja lähempänä Helsinkiä kova kansainvälinen kisakenttä. Kiva matkailukohde - bensalenkkarille. Tämän vantaalaisen matkakohteen ehtii nopeasti ja helposti koluta. Sopii vaikka luokkaretkikohteeksi nuoremmille polville."                                                                                                   

Lisäinfoa aiheesta:  

Keimolan moottorirata – Wikipedia

Keimolan kilparadan tarina uusin vanhoin kuvin (moottori.fi)

Keimolan Lincolninaukio ja valvontatorni, Vantaa | WSP

Keimolan Lincolninaukio ja valvontatornin kokonaistaideteos (youtube.com)

Keimolan ajojen alla | Elävä arkisto | yle.fi








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...