Destinaatiomatkaajat

lauantai 8. kesäkuuta 2024

Tarina konkretisoi ajamista destinaatiomatkalla.

Eihän se ole matka eikä mikään, jos ei jää tarinaa kerrottavaksi. Itse asiassa aina kun lähtee liikkeelle, kaikenlaista voi sattua ja tapahtua. Varsinainen reissu tien päällä, road trip tai muu konevoimalla tehty matka, on tarinan arvoinen. Eikös olekin?

"Jokainen matka voi olla tarinan arvoinen, mutta dokumentaarinen road trip kuvaa jotain tiettyä ajassa ja paikassa tapahtuvaa siirtymää. Se voi olla pitkä tai lyhyt. Erityiseksi se muuttuu, jos se on seikkailu, lomamatka tai päähänpistosta saatu tavoitteellinen urakka, mitä vain."                      
Destinaatiokuski - Matkan alusta loppuun: Dokumentaarinen road trip - kertomus tien päältä.

Matka voi olla erityinen vaikka lähialueella. Joskus sen voi teemoittaakin, ja edetä sen mukaan.

"Lähialuematkalla Ruotsissa teemaksi hahmottui tutustua sähköautoiluun. Ja keskittyminen sellaisiin kiinalaisiin merkkeihin, joita ei Suomessa vielä ole. Move your way!"

Xpengin ratissa Ruotsissa ihan spontaanisti eli tarinahan tästäkin syntyi












Onko suunta aina oltava selvillä, kun lähtee road tripille? Filosofisesti ei tarvitse olla, vaikka kohde olisikin. Vähintään yhtä tärkeitä ovat nuo lähtö- ja loppupisteiden välit. Nehän voidaan improvisoida reitin ja kohteiden suhteen.

Eihän se ensimmäinen road trip Bertha Benzillä mennyt ihan suunnitelmien mukaan - tai ainakin se johti aikansa some-kampanjaan. Ja siitäkös tarinaa riittää vieläkin.

"Her official reason was that she wanted to visit her mother. But unofficially, she intended to generate publicity for her husband's invention (which had only been used on short test drives before), which succeeded as the automobile took off greatly afterward and, the Benz's family business eventually evolved into the present-day Mercedes-Benz company." Road trip - Wikipedia

Toisten ajomatkatarinoihin on mukava tutustua. Onhan niissä matkakokemuksen ja -kertomuksen lisäksi usein pala koneromantiikkaakin.

"Aamulla otan taksikyydin BMW:n tehtaille, jonne tapaaminen on sovittu valmiiksi. Auto on nuorelle ja velkaiselle YK-miehelle tärkeä "sijoitus". Siellä se hohtavan punainen Bemari 2002 odottaa kiiltelevässä lasihallissa valmiina pitkälle ja arvaamattomalle taipaleelle.
München 25.2.71: Auto on. Hyväntuntuinen ja tulipunainen. Kaikki on sujunut tähän saakka hienosti. Huomenna aamulla lähdemme kohti Jugoslaviaa."
(Reportterin aikamatka, Esko Heikkinen, Nordbooks 2012)

Punainen BMW 2002 - mikä ihana tekosyy matkantekoon
(Reportterin aikamatka, Esko Heikkinen, Nordbooks 2012)

"Ajatella, kuinka upeaa on ajella, kun on kesäloma ja vapaus ja läheinen ihminen vieressä pelkäämässä." 
(Autolla ympäri Eurooppaa, Kauko Haarakangas, Nordbooks 2017)

Tarinallistamisen ääressä eli Destinaatiokuski reissun päällä avoautolla
- ei menty ihan suoraan kohteisiin...

Ammattilainen tien päällä näkee ja kokee enemmän kuin sunnuntaiautoilija.

Aukeamallinen ammattilaisia tarinoita (Tonneja takana, Lamppu Laamanen, Johnny Kniga 2023)

Pelkästään ajokokemus voi olla tarinan arvoinen.

"Destinaatiokuskilla oli siirtoajossa kevytkuorma-auto, jossa tyrannosauruksen kaltaisen olemuksen aisti hyvinkin osuvasti."

Jyhkeä RAM TRX jäi mieleen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Destinaatiokuskin automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen.

Automatka alkaa aina alusta ja päättyy kohteeseen. Automatkahan on oikeastaan ydinasia, jota toteuttamaan on itseliikkuva automobiili kehit...